2021-07-18 07:37:33• hírek • Bede Emőke

Az állatokat is óvni kell kánikula idején

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) ismételten arra figyelmezteti az állattartókat, hogy a nyári hőségben a haszon- és háziállatokról is a körülményeknek megfelelően kell gondoskodni.

A DSVSA tájékoztatása szerint kánikula idején, 11 és 19 óra között szigorúan tilos az állatok szállítása, de az is kerülendő, hogy a jószágok ilyenkor legeljenek vagy netalántán valamilyen munkára, például szekérhúzásra fogják őket. A legmelegebb órákban – az igazgatóság javaslata szerint – semmilyen olyan tevékenységbe sem szabad belevonni az állatokat, melyek stresszt válthatnak ki belőlük. Az állattartóknak ugyanakkor kötelességük gondoskodni a megfelelő mennyiségű friss vízről és táplálékról, illetve a hűsítő árnyékról is. Ami kifejezetten a házi kedvenceket illeti, a DSVSA felhívja rá a figyelmet, hogy szigorúan tilos őket a lezárt járműben hagyni, mely még akkor sem lehet megoldás, ha csak egészen rövid megállásról van szó.


Az igazgatóság arra inti a gazdákat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az állatok egészségügyi állapotát, és amennyiben valamilyen hőgutára utaló rendellenességet tapasztalnak (fogíny- vagy szemszárazság, szapora szívritmus, szapora légzés, dehidratáltság, levertség, soványság), azonnal értesítsék a körzeti állatorvost vagy a DSVSA-t.


Autóban hagyott kutya Nagykárolyban


A Carei News tudósítása szerint péntek délután egy nagykárolyi autós a kocsiba zárva hagyta kutyáját annak ellenére, hogy a hőmérő higanyszála már meghaladta a 30 Celsius-fokot is. A híroldal szerint a jármű ablakai teljesen fel voltak húzva, és a légkondi sem járt, így két fiatal, akik idő közben épp ezen kocsi mellé parkoltak le, azonnal értesítették az esetről a szupermarket biztonsági személyzetét. Az őrrel közösen visszatértek az autóhoz, melyet szerencsére nyitva találtak, így az egyik ajtót kitárták, friss levegőt engedve be a felforrósodott utastérbe. Percekkel később felbukkant maga a tulajdonos is, aki ahelyett, hogy megköszönte volna a fiatalok figyelmességét, ingerülten számon kérte őket tettükért.


Fotó: Carei News

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: